Lapset ja nuoret palveluiden uudistajina

Nykyaikaisen käsityksen mukaan lasten ja nuorten tulisi pystyä vaikuttamaan heidän omaa elämäänsä koskeviin asioihin, ja heidät tulisi kutsua aktiivisiksi yhteisön kehittämistoimijoiksi. Ajattelutavan taustalla on käsitys siitä, että lapset ja nuoret kykenevät osallistumaan mielekkäällä tavalla vastavuoroiseen kehittämistyöskentelyyn aikuisten kanssa.

Yhteissuunnittelu on neuvotteleva suunnittelukäytäntö, jonka avulla voidaan tunnistaa lasten ja nuorten sekä heidän kanssaan työskentelevien aikuisten hyvinvointiin, vuorovaikutukseen ja elinympäristöön liittyviä tarpeita. Suunnitteluprosessin alussa tutkitaan arkipäivän kokemuksia erilaisin työtavoin. Tämän jälkeen osallistujat yhdessä ideoivat ja suunnittelevat ratkaisuja.

Keskeinen osa yhteissuunnittelutyöskentelyä lasten ja nuorten kanssa on käytännön työskentely ja tavoitteen saavuttamisen kokemus. Ideoiden toteutuksessa lapset ja nuoret tarvitsevat usein aikuisten apua. Myös ulkopuolisten apu saattaa olla tarpeen.

Yhteissuunnittelua voidaan toteuttaa tapahtumissa, työpajoissa ja projektimaisissa opintokokonaisuuksissa. Myös pelillistäminen ja sosiaalisen median käyttö voivat olla osa yhteissuunnittelua. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on hedelmällistä. Erityisen hyviä kokemuksia on eri alojen opiskelijoiden sekä lasten ja nuorten välisestä kehittämistyöstä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s